RISZI Diáksport Egyesület

 

Az egyesület 1990-ben alakult meg az alapító okiratba foglalt alábbi kiemelt célokkal:

-          az egészséges életmód, a rendszeres testedzés szokásrendszerének megalapozásához az alapvető testi, fizikai képességek és a mozgáskészség fejlesztése;

-          a testedzés és sportolás megkedveltetése a versenyek és a versengések által;

-          a sportolás feltételeinek bővítése a rendelkezésre álló anyagi források, tagsági- és pártoló tagsági díjak, önkormányzati és egyéb forrásból származó bevételek által.

 

A DSE szolgáltatásai a sporttanfolyamok, sportnapok, egészségmegőrző sportprogramok és rendezvények.

A RISZI DSE büszkesége az idén 25 éves mászó fal. Ez a létesítmény Szolnok városában, de megye szerte is egyedülálló.

A DSE falmászó szakosztály foglalkozásain Szolnok város oktatási intézményeinek tanulói és tanárai, a városkörnyék falmászó felnőtt sportolói vesznek részt. A DSE koordinálja az ország falmászóinak sporttevékenységét. A több, mint tíz éve folyamatosan megrendezésre kerülő országos versenyek alkalmanként 60-80 résztvevőt vonzanak Kecskeméttől Debrecenig, de állandó vendégek a budapesti versenyzők is.

 

A DSE saját rendezésű sportversenyekkel /szkander, floorball/ kapcsolódik be a szolnoki diáksport életbe.

 

A szabad levegőn való tartózkodás és mozgás lehetőségét használjuk ki a gyalog-és vízi túrák alkalmával. Alig van olyan folyó az országban, ahol nyaranta ne bukkantak volna fel a RISZI túrakenui. A túrázás kedvelői is megtalálhatják a kedvükre való programot: az őszi és téli túrákon és teljesítménytúrákon a diákokhoz szívesen csatlakoznak a tantestület természetet és sportot szerető tagjai is. A leghosszabb túra eddig az ún. Mátra bérc túra volt, ahol 180 km-t kellett megtenni 12 nap alatt Mátra - Eger - Szalajka völgy-Miskolc szakaszon, közel 50 fős „legénységgel”.

 

 

Hegymászó és Turisztikai Szakosztály honlapja

 

A téli sí-táborok a havas táj szerelmeseinek nyújtanak aktív pihenést és kikapcsolódást.

 

A Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata sportbizottsága által kidolgozott sportversenybe évről évre benevezünk. A pontszerzési lehetőségbe a minőségi sport eredmények, a tömegsport-versenyekre mozgósítottak száma és a saját szervezésű sportversenyek számítanak bele. Iskolánk az elmúlt időszakban tízszer végzett az élen, háromszor a második és egyszer a harmadik helyen. Már két vándorserleget nyertünk el véglegesen, amelyek büszkén díszítik az iskola folyosóján lévő vitrint a számos más serleggel és kupával együtt. Nem elhanyagolható tény, hogy ehhez a szép sporteredményhez anyagi juttatás is társul. Az évek során az egyesület közel három millió forintot kapott sportcélú felhasználásra jutalomként. Természetesen a médiában való sorozatos megjelenésnek és szereplésnek reklámértéke is van, és hozzájárul az iskola népszerűsítéséhez.

 

Ízelítő a RISZI DSE sporttevékenységeinek kínálatából:

-          röplabda,

-          zsinórlabda,

-          kosárlabda,

-          teremlabdarúgás,

-          szkander,

-          sport-falmászás,

-          floorball, stb.